Kocaeli Ticaret Odası’nın bu yılki son meclis toplantısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu “Kocaeli’nin 14 tane tescilli ürün var, 5 ürünün ise değerlendirme süreci devam ediyor. Tescil ile 18 olacak. ” dedi
Kocaeli Ticaret Odası(KOTO( yılın son Meclis Toplantısı olan Aralık Ayı Meclis Toplantısı’nı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda söz alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yerli ürünlerin öneminin bilinmesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti;
KOCAELİ’NİN 14 TANE TESCİLLİ ÜRÜNÜ VAR
“Öncelikle Kandıra Manda Yoğurdu’nu tescil ettiren Kocaeli Ticaret Odamızı ve Kandıra Belediyemizi tebrik ediyorum. Kandıra Belediye Başkanımız zaten içimizden birisiydi şimdi de iş insanı vizyonu ile hizmet ediyor. Kandıra her zaman bir markaydı, çocukluğumdan beri meşhurdu. Ticaret odamızda buna sahip çıkınca birlik ve beraberlik bir araya geldi, bereket oldu. Kandıra Yoğurdunu markalaştırdık, bu marka artık bize ait. Bunu Avrupa Birliği noktasında tescil ettirmek için de desteği vereceğiz. Kocaeli’nin 14 tane tescilli ürün var, 5 ürünün ise değerlendirme süreci devam ediyor. Tescil ile 18 olacak.
ÜRÜNLER MARKALAŞMAYINCA PARA ETMİYOR
Hereke İpek Halısı, İzmit Pişmaniyesi, Karamürsel Sepeti, Kandıra Bezi, İzmit Simiti, Gebze Bayram Çöreği, Kandıra Karpuzu, Kandıra Dartısı, Karamürsel Simit Dolması, Kandıra Manda Yoğurdu. Başvuru aşamasında olan Derince Çenesuyu, Değirmendere Fındığı, Karamürsel Samanlı Zeytini, Körfez Macarlı Pide, Sapanca Cevizi. Bunların da tescilini de inşallah alacağız. Markalaşmanın yolu markayı tescil ettirmeden yana geliyor. 1 yılda 81 ili geziyorum. Türkiye’yi gezin, her ilçede bir yöresel peynirimiz var. Ama markalaştırmayınca para etmiyor. Fransa’nın peynirinin kazandırdığı para 1 milyon dolar. Allah bize çok zengin bir coğrafya vermiş, inşallah Avrupa Birliğinde de tescil ettireceğiz. Sonrasında bundan nasıl para kazanabiliriz, nasıl marka değeri yaratabiliriz buna çalışacağız.
BU TOPRAKLARDAN ÇIKAN ÜRÜNLERİN DEĞERİNİ BİZ BİLMEZSEK ANLATAMAYIZ
Türkiye’nin tescilli ürünlerin yüzde 50’si TOBB tarafından tescil edildi. TOBB olarak, coğrafi işaretli ürünlerin ticarete daha çok konu olması için ürünlerle perakende zincirlerinin, ikili görüşmeler yaparak coğrafi ürünlerin ayrı bir rafta yer almasını sağlıyoruz. Yurtiçi tescil yetmiyor, yurtdışında da tescil ettirmek gerekiyor. Çünkü para onlarda. Geçenlerde Avrupa Birliği’nden Ezine peynirimizi tescil ettirdik. TOBB olarak Türk kahvesini hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği’nde tanınması için elimizi taşın altına koyduk. Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini biz bilmezsek anlatamayız. Zengin olmak istiyorsanız, ülkenizi zengin etmek istiyorsanız yöresel ürünlerinize sahip çıkmanız gerekiyor. Bunları markalaştırıp satın. Bu konularda size yardımcı olacağız.”
BİZ SAHİP ÇIKMAZSAK BAŞKASI ÇIKIYOR
Son olarak konuşan KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi kendi kültürüne sahip çıkamayan milletler, başka milletlerin sömürgesi haline gelmişlerdir. Bir yoğurt simit diye bakmayın, kültürümüzün milliliğimizi temsil eden ürünler. Biz sahip çıkmazsak başkaları sahip çıkıyor. Ben aslında geçmiş dönemden bugüne TOBB’da çalışmış hizmet etmiş vefat edenlere rahmet diliyorum. Bu mücadeleye biz iş dünyası olarak devam edeceğiz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında da çalışmalara devam edeceğimize vatan aşkıyla söz vereceğiz. Kocaeli rekorlar kırıyor”