Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO meclisinde yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a “D-130 karayolu artık bize yetmiyor. Güney Otoyolu Projesinin güncel durumu konusunda sizlerden bilgi talep ediyoruz” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Ekim ayı meclis toplantısı oda binasında gerçekleşti. Meclis başkanlığını Hasan Tahsin Tuğrul yaptı. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı
“KOBİ’LERİMİZİN İHRACAT KREDİ LİMİTLERİ ARTTI”
“Eylül ayında; İhracat 22 milyar 670 milyon dolar oldu. Eylül ayları içerisinde en yüksek değer ancak ihracat artış hızının yavaşladığını görüyoruz. Bu yavaşlamada en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki yavaşlama ile döviz kurlarının ihracatı destekler seviyede olmamasının etkileri. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden sadece İtalya’ya artış var. İthalat 27 milyar 658 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatçıların krediye erişimi açısından olumlu bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Merkez Bankası bu ayın başında Reeskont kredilerinde düzenlemeye gitti. İhracat kredilerinin maliyetini 15 puan azalttı. KOBİ’lerimizin ihracat kredi limitlerini arttırdı. Mikro işletmeler için 5 milyon TL, Küçük işletmeler için 50 milyon TL, Orta ölçekli işletmeler için 250 milyon TL oldu. Finansmana erişim konusunda atılan bu adımlar memnuniyet verici. Reel efektif döviz kuru 55,52 oldu. Döviz kurlarının stabil devam etmesiyle, enflasyondaki aylık artışların hız kestiğini görüyoruz. Enflasyonla mücadele noktasında kurun baskılanmasının kabul edilebilir olduğunu ancak bu durumun üretim ve ihracatı etkilediğinden sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz.
“YILLIK CARİ AÇIK GERİLEDİ”
Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre eylül ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 149 milyon dolar, İthalat 6 milyar 699 milyon dolar oldu. Ağustos ayında yıllık Cari Açık 56 milyar 964 milyon dolara geriledi. Açıktaki azalmada, dış ticaret açığındaki gerileme etkili.
Turizm gelirlerinin katkısı bir önceki aya göre artmasına rağmen geçen yılın az da olsa gerisinde. Dış ticaret açığı 7,1 milyar dolar, Hizmet gelirleri 7,26 milyar dolar oldu. Eylül ayında da dış ticaret açığındaki gerileme, cari açığa yansıyacaktır. Turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık cari açıkta gerileme görebiliriz. Avrupa ekonomisinde yavaşlama ve Çin’den Avrupa’ya navlun ve konteyner fiyatlarındaki düşüşlerin ihracatımızdaki rekabeti zorlamaya başladığı bir dönemde yıllık %3,1’lik artışı sınırlı da olsa olumlu buluyoruz. Sektörlere baktığımızda sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki artışlar dikkat çekiyor. Sermaye malları üretiminde yıllık % 15,6’lık, Yüksek teknolojili ürünlerde yıllık % 28,6’lık artışları katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından değerli buluyoruz.
“İŞSİZ SAYISI 56 BİN KİŞİ GERİLEDİ”
İşsizlik oranı yüzde 9,2 oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre 0,6 puan / temmuz ayına göre 0,2 puan geriledi. Temmuz’dan ağustosa çalışabilir Nüfus 48 bin kişi arttı. İstihdam edilenler yalnızca bin kişi arttı. İşsiz sayısı 56 bin kişi geriledi. İşgücüne dahil olmayanlar 104 bin kişi arttı. Temmuz itibariyle toplam istihdam edilenler 31 milyon 686 bin kişi. Bütçe eylül ayında 129 milyar 218 milyon TL açık verdi.
2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
2028’de kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5’e düşürülmesi, ihracatın 375,4 milyar dolara, ithalatın ise 481,4 milyar dolara ulaşması ve
enflasyonun yüzde 4,7’ye düşürülmesi hedefleniyor. Türkiye‘nin 2022 yılında dünya mal ihracatından aldığı yüzde 1’lik payın, dönem sonunda yüzde 1,3’e yükselmesi bekleniyor.
“TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU LİSTESİNDE 83 FİRMAMIZ YER ALDI;
Ayrıca Türkiye’nin enerjide merkez ülke olması için adımlar atılacak.Sanayi ve enerji tesislerine entegre edilmiş demir ve kara yolu ağları güçlendirilecek. Uluslararası deniz ve kara taşımacılığı için gümrük kapıları ve limanlarına yenileri eklenecek. Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak yeni çekim merkezlerinin önünün açılması sağlanacak. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi, karbonsuzlaşma faaliyetleri, enerji ve kaynak verimliliğini artıracak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi teşvik edecek adımlar atılacak. Bildiğiniz üzere İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinin 2022 yılı sonuçları açıklandı.
İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde bu yıl 83 firmamız yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv bu yıl üçüncü sırada yer aldı.
“BU FİRMALAR İLİMİZE VERGİ ÖDEMELİ”
İlimizin, ülkemiz bütçesine kişi başına sağladığı vergi gelirine rağmen Kocaeli’nde kişi başına yapılan devlet harcaması sadece 10 bin 343 TL. Türkiye ortalaması 34 bin 492 TL. Ülkemiz genelinde kişi başına devletin harcadığı miktar kadar ilimizde de harcama yapılması durumunda, ilimizin birçok altyapı eksikliklerinin giderilme imkanı bulunacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan; ilimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 779 firmamız bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca 128 firmamızın merkezleri de farklı illerde bulunuyor. Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 907 firmamızın karı, İlimiz merkezli 2.758 firmanın karının iki katıdır. Örnek vermek gerekirse; üretimleri ilimizde olan Ford Otomotiv, Diler Demir Çelik, Hyundai Assan, Anadolu Isuzu ve Prometeon gibi büyük ölçekli firmalar vergilerini diğer illerde yatırıyor. Sayın Başkanım, birlikte bu firmalarımızın vergilerini ilimizde ödemeleri için teşvik edebiliriz.
BÜYÜKŞEHİR ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN UZANTSI GİBİ ÇALIŞIYOR
Bildiğiniz üzere, Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe gelirlerinden yüzde 6 oranında pay alıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. Birçok büyük kavşak, yol yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak ve kalanı da Belediyeniz tarafından karşılanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir uzantısı gibi çalışıyor. Aslında; firmaların Kurumlar Vergilerini bulundukları ilde ödemeleri konusunda kanuni altyapı mevcut. Bu sebeple vergilerin üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Sizin de sürekli dile getirdiğiniz ilimizdeki sanayi alanları konusuna değinmek istiyorum.
Sanayi Bakanlığımızdan aldığımız verilere göre; ülkemizdeki sanayi alan oranını gelişmiş ülkeler ile kıyasladığımızda;
Almanya % 4,4, İtalya % 2,15, Fransa % 1,44, Türkiye % 0,36. Bir üretim üssü olan ilimizde de dar bir alanda üretim faaliyetinde bulunuyoruz. İlimiz yüzölçümünün sadece %1,9’luk kısmı sanayi alanı Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında ise Düzce’den sonra 2. sırada yer alıyoruz.
Organize Sanayi Bölgesi alanlarının toplamı bakımından ise Ankara, Tekirdağ, Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’den sonra 7. sıradayız.
Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz.
2022 yılında limanların ilimiz gelirlerindeki payı %67,37 civarındadır.
“YENİ OSB’LER KURULMALI”
Bu avantajlar nedeni ile arazi bedelleri yüksek olmasına rağmen yabancı sermayeli firmalar yatırım yapmak için ilimizi tercih ediyor. Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu ve bazı sanayi alanlarımızın ıslah OSB’ye dönüştürülebileceğini düşünüyoruz. Yeni sanayi alanlarının oluşturulması ve ıslah OSB’lerin kurulması konusunda birlikte çalışmaya da hazırız. Diğer taraftan ülkemizin sanayileşmesi için yeni karayolu arterlerine de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yük taşımacılığı için demiryolu hatlarının artırılması, demiryollarının limanlar ve OSB’lerle bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve lojistik köylerin kurulması ile ilgili görüşlerimizi her mecrada dile getiriyoruz.
D-130 KARAYOLU ARTIK BİZE YETMİYOR
Üyelerimizin çoğunluğundan bölgemizdeki yolların yeniden düzenlenmesi ile ilgili talepler alıyoruz. D-130 karayolu artık bize yetmiyor. Güney Otoyolu Projesinin güncel durumu konusunda sizlerden bilgi talep ediyoruz. Bu konuda ilimiz Körfez etrafına konuşlanmış olmasına rağmen, deniz taşımacılığı ile toplu ulaşımı, yeteri kadar efektif kullanamadığımızı düşünüyoruz. Karamürsel-Hereke, Değirmendere-Körfez ve Gölcük-Derince arası, hızlı taşıma ile denizyolu ulaşımı çok daha efektif hale gelebilir.
Kısa vadede ise; İzmit içerisindeki trafiği çözmek için Değirmendere – Körfez arasında, Harem-Sirkeci arası yapılan arabalı vapur seferlerinin benzerini öneriyoruz. Ayrıca, Odamızın bulunduğu fuar alanında bir dönüşüm yapılıyor. Odamız için de bu dönüşüm sürerken fuar alanına giriş-çıkış planlanmasını talep ediyoruz. En son olarak; Körfez Dip Çamuru Temizliği Projesi konusunda da bizleri bilgilendirmenizi talep ediyoruz.”