Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, seçim beyannamesini açıkladı. Büyükakın, kentsel dönüşüm ile alakalı yaptığı açıklamada “10 yılda 125 bin bağımsız birimin dönüşümü gerçekleşecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci dönemi yeniden açıklanan Tahir Büyükakın, hız kesmeden çalışmalara başladı. İkinci dönem için kolları sıvayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bugün Kongre Merkezi’nde gerçekleşen programla seçim beyannamesini açıkladı. Yoğun bir katılım ile gerçekleşen programa, AK Parti Kocaeli MKYK Üyesi İlyas Şeker, Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Veysal Tipioğlu, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sadettin Hülagü, Eski Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, MHP Kocaeli İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, BBP Kocaeli İl Başkanı Metehan Küpçü, AK Parti Kocaeli Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, AK Parti Kocaeli Gençlik Kolları Başkanı Çağatay Çağlayan, AK Parti MKYK Yedek Üyeleri Davut Coşkun Şiviloğlu ve Serpil Yılmaz, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, İlçe belediye başkan adayları, AK Parti ilçe başkanları, MHP İzmit İlçe Başkanı Kemal Okur ve partililer katıldı.
HAYAL KURMAYA GEREK YOK!
Programda sözü alan Büyükakın, şu ifadelere yer verdi, “ Bugüne kadar Gebze Teknik ve Kocaeli Üniversitesi ile birlikte alanında uzman isimlerle bir ekip oluşturduk. Binalara bakarken neye bakacağımıza karar verdik. Binalara gidip bu bina yıkılır mı yıkılmaz mı raporu tutmadık. Binanın yaşına, kat sayısına, yükseklik farklarına bakarak alana gidildi. Biz riskli alanları tespit etmeye çalıştık. Önce sahanın taranması gerekiyordu, tüm envanterin çıkartılması gerekiyordu. Şu anda binaların taraması bitti sayılır. 2007 yapım yönetmeliğini esas alıyorum, bir 2007 bir 1999 var. 99’dan önce yapılmış binalar özellikle bakılması gereken binalar. 99’dan önceki bütün binaları bitirdik. 2007’den sonra yapılan 250 bin binadan 50 bini kaldı. Bu çalışmaların üzerine kentsel yenilenme stratejisi yapmak lazım. Bunu yaparken üretilebilecek konutun yıllık kapasitesi var. Kocaeli’de yıllık 15 bin konut üretiliyor ama bu ülke 6 Şubat’ta geçen yıl 11 şehrini enkaza döndürdü. Oranın ayağa kalkması lazım insanlar oralara gidiyor, burada inşaatçılar usta bulamıyoruz diyor. Hayal kurmaya gerek yok, maliyetler konusunda iyimser olmaya gerek yok.
ŞEHRİN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ GÖZETİLECEK
Bir alana girecekseniz o alanda dönüşüm başlatacaksınız, detaya girdiğinizde o kadar problem çıkıyor ki. Beni buradan uzaklaştıramazsınız diyen bir yaşlımız var mesela. Detaylara girdiğinizde orayı yıkılması gereken alan olarak görüp insanların yaşadıklarını unutursanız çuvallarsınız. Bunların bir anda tamamını yapmanız mümkün değil safha safha olmalı. Uzman arkadaşlarımızla, müteahhitlerle mühendis arkadaşlarımızla birlikte hareket edeceğiz. Kentsel yenilenmede şehrin kültürel ve tarihi dokusuna uygun bir süreç başlatmamız lazım. Akla uymayan yaklaşımlardan uzak durmamız lazım.
“10 YILDA 125 BİN BAĞIMSIZ BİRİM DÖNÜŞTÜRÜLECEK”
İlk bir yılda tüm fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. İkinci yılda rıza esaslı sözleşmeler yapılacak bunlar tamamlanacak ve kentsel yenilenme başlayacak etap etap. Yenilenme sürecine 10 yıl diyorum ‘Ya sen 5 yıllığına seçileceksin’ demeyin bu kentin sahiplenmesi gereken bir şey. 10 yılda 25 bin bağımsız birim üretimiyle öncülük edecek. 10 yılda 125 bin bağımsız birimin dönüşümü gerçekleşecek. Bunlar gerçekçi hedeflerdir. Başarılması mümkün hedefler. Bu mutabakatları hızlı sağlarsak süreç içinde çok saha fazlasını yapmak mümkün. Parsel bazlı değil ada bazlı dönüşümün oluşturulması gerekiyor. Burada yapacağımız her şeyi anlatmadım. Önümüzdeki dönemde ilçe belediye başkanlarımızın sunum kitapçıklarında göreceksiniz. Ben bu kente emeği geçen bütün belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. “