Kocaeli Kitap Fuarı kapılarını 13. kez açıyor!

Kocaeli Kitap Fuarı 7-15 Ekim tarihleri arasında 13. kez kapılarını açacak. Etkinlik öncesinde düzenlenen lansmanda etkinlik hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu “Birbirinden değerli yazar, düşünce insanının rehberliğinde ve onlardan ilham alarak değişen, dönüşen şehri, insanı anlamak ve geleceği nasıl inşa edebileceğimizi konuşmak üzerine 7-15 Ekim tarihleri arasında dokuz günlük bir düşünce yolculuğuna çıkacağız.” dedi

Türkiye‘nin en büyük kitap fuarlarından olan Kocaeli Kitap Fuarı bu sene 13. kez 7-15 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Geçen sene 905 bin 946 kişiyi ağırlayan ve bu sayının bu sene daha da artması beklenen fuar öncesinde bir lansman programı düzenlendi. Lansmana Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Yılmaz, organizasyon sorumluları ve basın mensupları katıldı.

HAYALİMİZİ BÜYÜK ÖLÇÜDE BAŞARDIK

Lansmanda etkinlik hakkında bilgiler veren Balamir Gündoğdu fuarın içeriğinden bahsederken şunları ifade etti; “Kocaeli Kitap Fuarı’nı ilk olarak 2009’da, ülkemizin fikir ve kültür iklimine yeni bir soluk getirmek amacıyla hayata geçirmiştik. Şehrimizin sakinlerinin, gençlerinin ufuklarını genişletmek, onları ilham veren yazarlar, şairler ve düşünce insanlarıyla buluşturmaktı gayemiz. Çıktığımız bu yolda, bugün 13’üncü yılımıza giriyoruz. Kocaeli Kitap Fuarı’nın sadece yayınevlerinin kitaplarını tanıttığı, yazarların imza günü düzenlediği klasik bir buluşmanın ötesine geçip günün meselelerinin tartışıldığı, geleceğe yönelik düşünce iklimine katkı sağlayan bir platform olmasını hayal etmiştik. Geçen zaman zarfında bu hayalimizi büyük ölçüde başardığımızı mutlulukla ve gururla ifade edebilirim.

YAZILI EDEBİYATIMIZ KAN KAYBEDİYOR

Son beş yılda Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kitap fuarı olmamız bunun en büyük kanıtlarından biri. Sizlerle bazı rakamlar paylaşmak istiyorum. 2009’da 10 bin ziyaretçiyle başladığımız kitap buluşmamızda geçen yıl 905 bin kitapsevere ulaştık.
Bu 13 yılda toplamda 6,5 milyona yakın ziyaretçiyi sevdiği yazarlarla buluşturduk.
4 bine yakın yazar ve şairi ağırladık, onları okuyucularıyla buluşturduk. Bu noktada çok önemli bir konunun altını çizmek istiyorum. Şu bir gerçek ki görsel iletişimin ve sosyal medyanın baskısı altında hem maddi hem manevi olarak yazılı edebiyatımız kan kaybediyor.

GENÇLERİMİZ KİTAPDAN UZAKLAŞIYOR

Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz kitaptan uzaklaşıyor. Kocaeli Kitap Fuarı olarak en başından itibaren en büyük hedeflerimizden biri çocuk ve gençlerimize kitap sevgisini aşılamaktı. Geçen 13 senede Ağaçlar Kitap Açıyor, Kitap Kumbarası gibi onlarca eğlenceli
etkinlikle ve çocuk, genç edebiyatının önemli isimlerini ağırlayarak gururla söyleyebilirim ki milyonlarca çocuğumuza ve gencimize ulaştık, kitap sevgisinin hayatlarının bir parçası olmalarına vesile olduk. Bence Kocaeli Kitap Fuarı olarak en büyük kazanımlarımızdan biri budur. Bu sene bu konuda bir aksiyon daha alarak Kitap Fuarı öncesinde Çocuk isimli dergimizi hayata geçirdik. Çocuklara kitap sevgisini eğlenceli bir şekilde vermeyi amaçladığımız dergimizi çocuklarımıza ulaştıracağız.

BU SENEKİ ANA TEMA ‘ŞEHİR VE KİTAP ‘

Biraz önce de söylediğim gibi Kocaeli Kitap Fuarı sadece bir yazar, yayınevi-okuyucu buluşması değil; Günün meselelerinin tartışıldığı, geleceğe yönelik düşünce iklimine katkı sağlayan bir platform. Bu nedenle fuarımızın içeriğini her sene bir ana tema etrafında örüyoruz. Bu seneki ana temamızı da “Şehir ve Kitap” olarak seçtik. Bu kararı alırken çıkış noktamız; hızla artan şehirleşmenin gelecek 10 yılın ve ötesinin en temel meselelerinden biri olduğuydu.

9 GÜNLÜK BİR DÜŞÜNCE YOLCULUĞU

Tüm dünyada şehirleşme büyük bir hızla artıyor. 2050’da dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı ve nüfusu 10 milyonu geçen mega kent sayısının iki-üç katına çıkacağı öngörülüyor. Bu büyük yer değiştirme, hepimizi şehir ve şehirli olmak kavramlarını yeniden düşünmeye zorluyor ve beraberinde onlarca soruyu da getiriyor. Bugün, şehirlerimizi son deprem afetinin de etkisiyle yapıların güvenliği üzerinden ele alıyoruz. Ama bireyler arasındaki toplumsal bağları, oluşan kültürel çeşitliliği, bir arada yaşama ve toplumsal uyum konularını göz ardı ediyoruz. Oysa göçler, afetler, ekonomik ve sosyal gelişmelerin etkisi şehirlerimizin, insanımızın, toplumumuzun kimliğini de değiştiriyor ve dönüştürüyor. İşte bu saikle birbirinden değerli yazar, düşünce insanının rehberliğinde ve onlardan ilham alarak değişen, dönüşen şehri, insanı anlamak ve geleceği nasıl inşa edebileceğimizi konuşmak üzerine 7-15 Ekim tarihleri arasında dokuz günlük bir düşünce yolculuğuna çıkacağız.

450’TEN FAZLA YAZAR EŞLİK EDECEK

Bu yolculukta bizlere 450’den fazla yazar ve şair eşlik edecek. Bu dokuz günde, Yapı Kredi’den Turkuaz Kitap’a, Can’dan Dergah’a, Alfa’dan Timaş’a, Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden Kocaeli’nin yerel yayıncılarına kadar 390 yayınevi dünya ve Türk edebiyatının önemli eserlerini ziyaretçilere sunacak.
Bu sene bizi heyecanlandıran bir diğer gelişme de sivil toplum kuruluşlarının ilgisi oldu. Tam 102 STK, stantlarıyla 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda olacak. Bu dev kadro, 7 Ekim sabahından itibaren Kocaeli Kongre Merkezi’nde kitapseverleri bekliyor olacak.
Bu sene yerleşkemizi de ziyaretçilerimizin daha rahat edebilmesi için genişlettik. Tek parçada 8 bin metrekarelik çok ferah bir çadır alanı kurduk. Ayrıca bin 500 metrekarelik ek bir çadır alanımız daha var. Böylece Kocaeli Kongre Merkezi’nin 3 bin 500 metrekarelik kapalı alanı dahil 13 bin metrekarelik bir alanda sizleri ağırlayacağız.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.