Büyükakın canlı yayında adeta şov yaptı! Tarih de verdi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, konuk olduğu, ‘En Sıradışı’ programında, “Söz verip bitiremediğim şeylerin neden bitmediğini anlattım. Buna hesap vermek diyoruz çünkü biz bir emaneti alıyoruz” dedi. Yayın boyunca oldukça hazır görünen Büyükakın program boyunca adeta ‘şov’ yaptı ve teleferikle ilgili direkt tarih de verdi. Program izleyenlerden tam not aldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Moderatörlüğünü Turgay Güler’in yaptığı Ülke TV’de yayınlanan ‘En Sıradışı’ programında konuştu. Büyükakın konuk olduğu programda Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Aydınlık Gazetesi Yazarı Gaffar Yakınca, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür’ün sorularını da yanıtladı.

BEYANNAMEMİZİN YÜZDE 92’SİNİ TAMAMLADIK
Büyükakın beyannamesinin yüzde 92’sini gerçekleştirdiğini belirterek, “Söz verdiğim şeyleri yaptım. Söz verip bitiremediğim şeylerin neden bitmediğini anlattım. Buna hesap vermek diyoruz çünkü biz bir emaneti alıyoruz. Pandemi dönemi hariç her yılın sonunda hesap verdim, yapılanları anlattım. Bu yılın sonunda yine yapılanları anlatıp, yapılamayan işlerin yapılamama sebebini anlattık. Oransal olarak beyannamemizin yüzde 92’sini yaptık” dedi.

10 MART’TA TELEFERİĞE BİNECEĞİZ
Büyükakın eski vaadleri hakkında, “Teleferik vaadimiz vardı, 2 yıl pandemi nedeniyle gecikme oldu ama 10 Mart’ta teleferiğe bineceğiz. Gebze Metrosu vaat edilmişti, pandemi sebebiyle 2 yıl gecikme oldu ama 1 yıl sonra çalışmalar bitmiş olacak. Biz bu projeyi Ulaştırma Bakanlığı ile yapacağımızı söyledik. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıktı, 2024 yılı bütçesine de girdi, ihale hazırlıkları yapılıyor. Devlette yatırım programına giren bir şey başlamıştır. Ortada bir problem yok. 2 yıl pandemi ile geçilmiş bir dönem, üzerine 11 şehrin deprem sebebiyle yıkıldığı ülkede, dünya piyasalarındaki zorlukla yaşanan bir gecikme var, vatandaşımız da bunu anlıyor. ‘Teleferik yapacaktım, yapmadın’ diyorlar ama teleferiğimiz Kartepe hizmete başlayacak. Bugünlerde vagon kalibrasyonu yapılıyor. Kocaeli’nin 50 yıllık hayalini gerçekleştirdik. Teleferiğin Kuzuyayla ayağında kayak tesisleri olacak, bir kafeterya olacak, dağ yürüyüşü yapılacak alanlar olacak, dağ bisikleti kullanılacak alanlar yer alacak. Tesisleri belediyemiz işletecek. Bu tesisi bir süre işlettikten sonra, o tesis tutundurduktan sonra işletmecilikten çekilebiliriz” ifadelerini kullandı.

YUVACIK BARAJI DIŞINDA BORCUMUZ YOK
Büyükakın Büyükşehir Belediyesi’nin borç konusu hakkında Yuvacık Barajı’nı öne sürdü, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borcu rahatsız olduğumuz bir konu, hazineye en borçlu belediyeyiz ve haberlere de sürekli böyle çıkıyoruz ama bu borç Yuvacık Barajı’ndan gelen bir borç. Göreve başladığımda borç 6 milyardı, 4 milyarını ödedik. 2 milyar borç kaldı, aylık 22 milyon ile ödeniyor. Önceden borç sebebiyle bütçemizden aylık 250 milyon para kesinti yapılıyor fakat bugün borç yönetimi sayesinde artık yıllık 250 milyon para kesiliyor. Yuvacık Barajı dışında hiç borcumuz yok. Kamuya borcu en fazla olan belediye biziz ama borç bizim dönemimizde yapılmadı hatta biz bitirme noktasına geldik. Belediye borcu bütçesinin belli bir oranını geçerse borçlanamaz ama şu anda 30 milyar TL borçlanma kredibiliteye sahibiz” diye konuştu.

DEVLETİN VARLIK SEBEBİ HALKTIR
Büyükakın konuşmasının devamında şunları söyledi;
“Birileri ‘israfı bitirdik’ diyor ama biz gerçekten bitirdik. Belediye başkanı kentini düşünecek kendini değil. Belediye başkanı ‘Sizin emanetinizi koruyacağım ey halkım’ diyen kişi. Halkın parası ile kendi makam odasını donatanlar var ama bizim odamızın mobilyaları 15 senedir aynı. Eski mi? Eski, şatafatlı değil. Arkadaşlarıma ‘Ben odama yeni mobilya almayacağım. Siz de koltuğunuz kırılmadığı sürece koltuğunuzu değiştirmeyeceksiniz’ dedim. Bu aşağıya bir davranış biçimi göndermesi yapıyor. Burayı emanet olarak görmek, meselenin başlangıç noktası. Makam odamdaki konforu kameralarla halka izletsek mahcup olur muyum? Sorunun cevabı mahcup olurumsa o zaman yanlış bir şey yapıyorumdur. Devletin varlık sebebi halktır.

DEPREME HAZIRLIK YAPILIYOR
Depreme hazırlık noktasında tüm hocaları çağırdık ve ‘Bu işi siz biliyorsunuz. Ne yapmamız gerektiğini bize söyleyin’ dedik. Bize ‘Kentteki 1999 yılından önce yapılmış binaların riskini tarayalım’ dediler. Riskli Yapılar Yönetmeliği’ndeki forma göre Kocaeli’de toplam 315 bin bina olduğunu yapılan çalışma sonucu tespit ettik. Bu binalardan 250 bin tanesi 2007’den önce yapılmış. Neden ‘2007’ dedim? 2007’de bir yapı yönetmeliği çıkmış. 2018’de çıkmış. Uzmanlar ‘Bir yapı 2007 yönetmeliğine göre yapıldıysa yeterli’ diyor. 2007’den geriye doğru 250 bin bina var fakat 1999 yılı ayrı bir milat ve 99’dan önce yapılmış 160 bin bina var. İnşaat Mühendisleri Odamızla protokol imzaladık, binalardan karot alınmadan incelemeler yapıldı.

OTOPARK SORUNU İÇİN ÇALIŞILACAK
Örneğin 8 katlı ve içerinde 8 daire bulunan bir bina var. Bu bina yıkıldığında yerine 4 katlı bina yapılabilir, bundan dolayı kimse binayı yıkmıyor. Bunun önündeki engeli kaldırmanın yolu 8 katlı bina yerine yeniden 8 katlı yapı inşa etmek ama tek tek bina bazlı düzenleme yaparsak şehir aynı şekilde inşa edilir. Amacımız yenilenecek yerin estetik olması ve alana yönelik bir düzenleme yapılması. Binaları mevcut alanlarından geri çekeceğiz ve yolları genişletip, otopark düzenlemeleri yapacağız. Vatandaş için rezerv alanlar hazırlayacağız ve yenilenme sürecinde doldur boşalt yapacağız. Binaların yerde tuttuğu alanları azaltacağız.

KENTSEL YENİLEME 5 YIL İÇİN BENİM VAADİM!
Vatandaşımızın örneğin 6 katlı çürük bir binada 100 metrekare konutu var. Vatandaşımızdan 100 metrekare konutundan yüzde 30 feragat etmesini isteyeceğiz. Anlaşıldığı takdirde yüzde 30 elde edilmiş oluyor, 6 katlı bir binada her daireden yüzde 30 demek 2 kat demek. Bu 2 kat üzerine 2 kat daha konulduğunda 4 kat elde edilmiş oluyorsunuz. Yıkıldığında yerine 4 kat yapılan bir 8 kat yapabiliyorsanız yüzde 50 yüzde 50 olur. 10 yıl yenilenme için rasyonel süre. Kentsel yenilenme önümüzdeki 5 yıl için benim vaadim. Kimseyi zorlamadan, firmamız Kent Konut ile bunu yapacağız. 150 bin bağımsız bölümün dönüşümünü yapacağız. İnsanımız bu konuda olumlu yaklaşım sergiliyor.

“MARMARA DENİZİ’NİN ÇAMURUNU DA TEMİZLİYORUZ”
Bu köyle birlikte körfezimiz çevresindeki limanlardan raylı sistemlerle gelen ürünlerin çıkışını sağlamayı hedefliyoruz. Genel sekreter olduğumdan bu yana bu proje için çalışıyoruz. Kocaeli hem trafiği yönetme hem de gerçekçi dış ticaret hedefleri için bunları yapmalı. Müsilaj olayı yaşadık. Azot ve fosfor ile beslenen organizma buna neden oluyor. Azot ve fosfor ise kanalizasyon atıkları ile geliyor. Kocaeli’de arıtma tesislerin yüzde 73’ü ileri biyolojik arıtma tesisi. Yüzde 27’lik tesis ise biyolojik arıtma tesisi, bunları ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz. 6 milyar TL yatırım planladık. Biz körfezin ucunda Marmara Denizi’nin çamurunu da temizliyoruz”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.