Kocaeli Büyükşehir Büyükşehir eski Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yargılandığı “şarlatan” davası için karar verildi. Karaosmanoğlu davanın üzerine ettiği itiraz ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, 20.000 TL manevi tazminat kazandı…
Dönemin KOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Onur Hamzaoğlu, 2011 yılında yerel basına yaptığı bir açıklamada, “Annelerin sütünde bile zehir çıktı”, “Çocuklar kanser eşiğinde” şeklinde ifadelerde bulunmuştu. Bunun ardından Dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bilimsel bir şey varsa ilgili mercilere ulaştırsın herkes üzerine düşeni yapsın. Konuşmak kolay. Belge nerede? Neye dayanarak söyledin? İspatını yapması lazım. Bana göre şov yapıyor, şarlatanlık yapıyor…Hiçbir dayanağı, hiçbir belgesi yok. Valiliğe, İl Sağlık Müdürlüğüne ya da belediyelere bununla ilgili bir rapor, bir belge verdi mi? Sadece adı profesör. Adam çıkıyor, bilgi, belge olmadan konuşuyor. Böyle bir hakkı yok. Bilim adamı belgelerle konuşur. Onun bu yaptığına ise şarlatanlık denir, şov yapmak denir” demişti.
HENÜZ YAYIMLANMAMIŞ
Hamzaoğlu’nun açıklamaları, “Kocaeli’nin Dilovası ve Kandıra İlçelerinde Yaşayan Gebelerden Doğan Bebeklerde Ağır Metal Maruziyeti ile Büyüme ve Gelişme Durumu” konulu proje tamamlanmadan ve herhangi bir raporu yayınlanmadan önce yapıldığı gerekçesinden dolayı Karaosmanoğlu tarafından ağır eleştiri almıştı.
KARAR HAMZAOĞLU LEHİNE ALINMIŞTI
Prof. Onur Hamzaoğlu, Karaosmanoğlu’na 2 Şubat 2011 tarihinde kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu nedeniyle manevi tazminat davası açtı. 5 yıl süren davada karar, 26 Mayıs 2016 tarihinde çıktı. Mahkeme heyeti davanın kısmen kabulüne ve İbrahim Karaosmanoğlu’nun 5 bin TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ KARARI
Bunun üzerine Karasmanoğlu’nun karara itiraz etmesi ile, 26 Şubat 2020 tarihinde karar Yargıtay tarafından onandı. Karaosmanoğlu 14 Temmuz 2020 tarihinde ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sebebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Anayasa Mahkemesi 4 yıl sonra Genel Kurulu kararını açıklayarak, mahkeme 1’e karşı 12 oyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararını verdi.
Verilen karar şu şekilde:
“Yukarıda açıklanan gerekçelerle:
A. İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA OYBİRLİĞİYLE,
B. Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün İHLAL EDİLDİĞİNE, Ömer ÇINAR’ın karşı oyu ve OY ÇOKLUĞUYLA,
C. Kararın bir örneğinin ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarımın ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Kocaeli 3. Asliye Hukuk Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
D. Başvurucuya net 20.000 TL manevi tazminat ÖDENMESİNE,
E. 446,90 TL harç ve 18.800 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 19.246,90 TL yargılama giderinin başvurucuya ÖDENMESİNE,
F. Ödemenin kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması halinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,
G. Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERILMESINE 4/7/2024 tarihinde karar verildi.”
CEZA ALMIŞ
Prof. Onur Hamzaoğlu, Hendek olayları sürecinde birçok akademisyenle birlikte devlet aleyhine bildiri yayınlamış, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından çıkarılan bir kararname ile üniversiteden ihraç edilmişti. Türkiye ordusunun Zeytin Dalı Harekatına da karşı imza veren Hamzaoğlu, Karabağ’ı yeniden kazanmak için 2. Karabağ Savaşını başlatan Azerbaycan aleyhinde imza veren 123 isimden de biri arasındaydı.