KOÜ,Yeni Dönemi Kurtulmuş İle Açtı

KOÜ’nün akademik yılı açılışına katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, göç, sığınmacılar, iklim değişikliği, çevre kirliliği konularına değindi.

KOÜ akademik yılı açılışında İsrail Filistin Savaşı’na değinen Meclis Başkanı Kurtulmuş, BM’ye yüklendi. Kurtulmuş, “Birleşmiş Milletler dediğiniz şey kağıttan bir kaplan değil neredeyse çöp tenekesine atılmış fonksiyonsuz bir kuruluştan ibarettir” dedi.

KOÜ’DEN BM’YE YÜKLENDİ

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Kocaeli Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış törenine katıldı. Kocaeli Üniversitesi Baki Komsuoğlu Kültür Merkezi’ndeki programa; Vali Seddar Yavuz, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Baro Başkanı Mehmet Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, KOÜ Genel Sekreteri Mustafa Eren, AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker, AK Parti Milletvekilleri; Radiye sezer Katıcıoğlu, Sadettin Hülagü, Kartepe Belediye başkanı Mustafa Kocaman, İzmit Belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Başiskele Belediye başkanı Yasin Özlü, KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş ve akademisyenler katıldı.

‘YENİLİKÇİ VE REKABETÇİ ÜNİVERSİTE’

Saygı duruşunda bulunan katılımcılar ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Akabinde kürsüye gelen Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Saygıdeğer Meclis Başkanım üniversitemize hoş geldiniz. Filistin’e uygulanan haksız ve hukuksuz uygulamaları bir kez daha kınıyoruz. Yeni bir akademik yılın açılışını gerçekleştirmenin onurunu yaşıyoruz. Öğrencilerimiz, akademik personelimiz e ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ülkenin önemli üniversiteleri arasındayız. Kaynakları verimli kullanarak sorunların çözümüne yönelik bilgi ve becerileri kazandırmaya çalışıyoruz. Araştırma üniversitesi olma vizyonumuz kalite odaklı yönetim anlayışıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan modelini küresel, ulusal ve bölgesel ihtiyaçlara duyarlı yenilikçi ve rekabetçi üniversite olma yolunda ilerliyoruz” dedi.

KARİYER ZİRVESİ DÜZENLENECEK

Sözlerini sürdüren Cantürk, “6 Şubat depremleri yükseköğretim hayatımızı da olumsuz etkiledi. Türkiye’deki tüm üniversitelerle birlikte öğrenciler, öğretim elamanları ve diğer personellerimizle deprem bölgesi için seferber olduk. Kapasite artışına paralel olarak uluslararası öğrenci sayımız yüzde 25 oranında artış gösterdi. Gerek diğer illerden gelen öğrencilerimiz gerekse uluslararası öğrencilerimizin ilimize entegrasyonunu önemsiyoruz. Barınmada bu yıl yüzde yüzü yakaladık. Şehrimize yeni gelen öğrencilerimizi Kocaelispor maçlarına ve Büyükşehir Belediyemizin tiyatro oyunlarını ücretsiz izlemeleri için protokol yaptık. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 100. Yıl etkinliklerinde pek çok sosyal kültürel etkinliklerin yanında kariyer zirvesi düzenleyip öğrencileri sektör ve kurumlarla bir araya getireceğiz” dedi.

KURTULMUŞ: MÜCADELEYİ BİLİYOR VE ÖZÜMSÜYORUZ

Rektör Cantürk’ün ardından kürsüye gelen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Yeni eğitim öğretim yılı sizler için hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun. Türkiye olarak tarihi bir dönemde geçiyoruz. Cumhuriyetimizin ilk 100 yılını geride bırakıyoruz. İkinci yüzyıla ilişkin varmak istediğimiz bir nokta olduğu açıktır. Sözü güçlü gücü tesirli bir Türkiye’ye ulaşmak için el birliği ile gayret edeceğiz. Bir asır evvel verilen mücadeleyi çok iyi biliyor ve özümsüyoruz. Birtakım etki ajanlarının önümüze kesmeye çalıştığı günler siyasi hayatımızda nice çalkantılı döneler darbeler ihtilaller… Bunların hepsini geride bıraktık. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak, Türkiye’nin bağımsız bir ülke haline gelmesi için mücadele etmek, bu ülkede hala mandacılar var. Onları da bilerek tarihi iyi okumamız lazım. Bir de çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmamız lazım. Ama ikinci yüzyılda hedeflerimizi revize etmeliyiz. Çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmalıyız” diye konuştu.

‘ŞAHLANIŞIN MOTORU ÜNİVERSİTELERDİR’

Kurtulmuş, “Gelişmeleri takip eden değil takip edilen kendisinden ilham alınan bir Türkiye’ye ulaşmamız lazım. Türkiye’nin şahlanışının motor gücü üniversitelerde. Araştırma ve geliştirmeyi en öne taşımak için dünyayı bilen, kendisini bilen medeniyetine vakıf gençlere büyük iş düşmektedir. Üniversitelerimizi sadece bilginin üretildiği yer olarak değil bilginin insani değerlerle üretildiği yerler haline getirmemiz lazım. Bilginin tek başına var olması yeterli değildir. Onu iki önemli faktör olan hikmet ve irfan ile öğrenmeliyiz. Okumak sadece kitap okumak değildir. Günümüz dünyasında yaşanan birkaç problemi gözden geçirmeliyiz. Dünyadaki hangi üniversiteye gidersek gidelim küresel ısınma, çevre kirliliği ve iklim değişikliği konuşuluyor. Bunların en temel hassasiyet göstermemiz gereken konular olması gerekirken bunlar sadece sonuç olarak bakıyoruz” diye konuştu.

‘SORUNLARIRN BAŞ NEDENİ EMPERYALİST ÜLKELER’

Sözlerini sürdüren Kurtulmuş, “Dünya vahşi kapitalizmle sömürmek isteyen güçlerin dünyadaki gelişmeleri göz ardı ederek sanki babalarından miras kalmışçasına dünyanın yeraltı ve yerüstü kaynaklarını işgal etmeleri küresel ısınma, çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin ana nedenleridir. İstediğiniz kadar kamu spotları yapın, eğitimler verin insanın zihnini değiştirmezseniz bu problemlerin önüne geçemezsiniz” dedi. Göç sorununa da değinen Kurtulmuş, “Yasadışı göç meselesi dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Yeni emperyalist planların önümüze koyduğu yeni gelişmeler bir numaralı nedenidir. Rusların Afganistan’ı işgali olmasaydı şimdi ekmek kavgası vermezlerdi. PYD’ye, PKK’ya, Boko Haram’a destek vermeselerdi, insanlar başka ülkelere göç etmek zorunda kalmazdı. Açlık, kıtlık, yoksunluk sadece gelişmekte olan ülkeleri değil gelişmiş ülkelerin bazı kesimlerini de etkileyen bir meseledir. 1 asır evvel Afrika’da aç insan yoktu, açlıktan, kıtlıktan bahsedilmiyordu” dedi.

‘KENDİLEİRNİ ÜSTÜN GÖRÜYORLAR’

İsrail Filistin Savaşı’na da değinen Kurtulmuş, “Irkçılık, faşistlik, yabancı düşmanlığı ve İslam düşmanlığı bir zihin altyapısının sonucudur. Bunların karşısında yeni bir zihne ihtiyaç vardır. Onlara sadece bir ideolojinin zehirlediği insanlar değil kendilerini üstün diğerlerini aşağılık gördükleri için bu durumdalar. Dünyada gerçekleşen savaşlara karşı güven, istikrar ve işbirliği içinde bu çatışmaların sonlandırılması için çalışıyoruz. Filistin ve İsrail arasındaki çatışmanın iki alanı olduğunu görmemiz lazım. Bunlardan biri işin insanlık kısmıdır. Onlarda insan hayattan koparılıyor. Dünya seyrediyor. Türkiye olarak il andan itibaren ateşkesin temin edilmesi ve insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması için mücadele ediyoruz. Gazze’deki hastanelerde sargı bezi dahi yok. İşgalci İsrail güçleri oraya insani yardımların bile gönderilmesine müsaade etmiyor. Dünya böyle bir barbarlıkla hiç karşılaşmamıştı. Bizim ecdadımız asker üniformalı olsa bile yaralıya yardım etmiştir” şeklinde konuştu.

‘3 TEMEL NEDEN MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ’

İsrail’i kınayan Kurtulmuş, “Bu vahşeti yapanların sırtını sıvazlayanlar en az onlar kadar sorumludur. Meselenin insani krizler kısmını inşallah kısa sürede aşarız. Bir de siyasi kısmı var. Bugün yaşadığımız bugünün meselesi değildir. Osmanlı’nın Filistin topraklarından çekilmesiyle başlayan süreç devam ediyor. Oysaki Ortadoğu’da barışı sağlamak zor değildir. Dünya böylesine sakat ve diğerlerini yok sayan zihniyetten kurtulmak zorundadır. Dünya bizim mülkümüzdür biz yönetiriz, bizden başkası insan değildir anlayışına artık bir son verilmesi gerekiyor. 3 temel neden çözülmediği sürece barış sağlanamaz. Filistin devleti kurulmadıkça barış ve esenlik sağlanamaz. İkincisi Mescid-i Aksa başta olmak üzere Müslümanlar ve Hristiyanların kutsallarının güvence altına alınması ve sürekli tazelenen saldırılara son verilmelidir. Üçüncüsü ise yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin filistin’den çıkarılmasıdır. Bunlar hırsız, gasp edici insanlar” ifadelerini kullandı.

‘FONKSİYONSUZ BİR KURULUŞ’

Dünya barışının kilit kapısı Filistin’dir. Barışın sağlanması içinde Filistin halkının barış ve esenlik içinde yaşaması gerekmektedir. BM nerede  savaşları surduru insani çözümleri üretti Rusya Ukrayna Savaşı’nı durdurdu mu? Açık bir şekilde devam eden insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarına karşı herhangi bir tedbir alabildi mi? Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduğumu biliyorum ama siyasi sorumluluğumu da bilmem gerekiyor. Birleşmiş Milletler dediğiniz şey kağıttan bir kaplan değil neredeyse çöp tenekesine atılmış fonksiyonsuz bir kuruluştan ibarettir. Dünyadaki bütün sorunları ortadan kaldıracak bir perspektifi geliştirmek için çalışacağız. Türkiye burada güçlü olacak. Bu dönemin zorlukları Türkiye’ye yeni imkanlar ve fırsatlar verecek. Yeter ki içerde sıkı sıkıya bağlanalım, farklılıklarımızı zenginlik olarak görelim. Siyasette de dünya siyasetinde olanlara öncülük edecek yapıyı güçlendirelim” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.